18.3.2010

"I wanna live with a cinnamon girl."

Parhainta lohturuokaa perunamuussin ja parsakaalin jälkeen ovat korvapuustit. Taikinaa saa vaivata hartaudella ja nostattaa kahdesti, mutta lopussa kiitos seisoo. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole perinteisistä kotimaisista korvapuusteista, jotka painetaan kasaan pikkurilleillä ja hukutetaan raesokeriin. Inspiraatio lähti Amerikasta, jossa leivonnainen kulkee nimellä cinnamon bun, paistetaan tiiviisti vuoassa ja valellaan tomusokeripohjaisella kuorrutteella. (Tajusin tosin juuri, että ehkä tämä tunnetaan Bostonkakkuna Suomessa? En tiedä, koska en harrasta Bostonkakkuja, mutta yhtäkkinen ahaa-elämys hämmensi.) Tänään kuitenkin leivotaan Ameriikan malliin.



Cinnamon Buns!


- 1,5 dl sokeria & 2 rkl kanelia

- pussillinen kuivahiivaa, 1 tl sokeria, reilu desi lämmintä vettä

- 1,2 dl lämmintä maitoa
- 0,8 dl sokeria
- 0,8 dl voisulaa
- 1 tl suolaa
- 1 muna
- 4-5 dl jauhoja

- 0,5 dl voisulaa

- voisulaa ja sokeria

- 0,5 dl voisulaa, sopivasti tomusokeria, tilkka vaniljauutetta ja 6-8 rkl lämmintä vettä


1. Sekoita 1,5 dl sokeria ja 2 rkl kanelia valmiiksi kulhossa. Laita sivuun.

2. Sekoita kuivahiiva ja teelusikallinen sokeria lämpimään veteen (n. 1 dl) pienessä kulhossa.

3. Sekoita keskenään n. 1,2 dl lämmintä maitoa, 0,8 dl sokeria, 0,8 dl voisulaa, teelusikallinen suolaa ja muna. Lisää hiivaseos ja jauhoa desi kerrallaan. Vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhoja kunnes taikina on jäykähkö. Vaivaa 8-10 minuuttia.

5. Rasvaa kulho, laita taikina kulhoon ja peitä se keittiöpyyhkeellä. Nostata lämpimässä, vedottomassa paikassa kunnes taikina tuplaantuu, n. 1-1,5 tuntia. Uuni, jossa on pelkkä valo päällä, on hyvä nostatuspaikka.

6. Anna taikinalle muutama vaivaus ja anna sen levätä 5 minuuttia.

7. Jauhota työtaso ja kauli taikinasta n. 50 cm x 40 cm levy tai sit sen kokoinen, ku tuntuu hyvältä. En itse mitannut ja oon tosi huono arvioimaan pituuksia, mutta sellanen että taikina levittyy kivasti.

8. Levitä puoli desiä voisulaa ja kanelisokeriseos taikinalevylle, rullaa levy pötköksi ja leikkaa pötköstä paloja.

9. Rasvaa uunivuoan pohja ja sirottele sokeria päälle, nosta leikatut pötkön palat vuokaan niin, että leikkauspinta on ylöspäin. Laita pötköt tiiviisti vierekkäin. Peitä vuoka ja anna nousta lämpimässä n. 45 minuuttia.

10. Paista 175°C asteessa 25-30 minuuttia.

11. Anna jäähtyä hetken ja tee kuorrute (glaze): sekoita puoli desiä voisulaa, tilkka vaniljauutetta ja tomusokeria vatkaimella. Lisää kuumaa vettä ja tomusokeria, kunnes koostumus miellyttää. Kaada pullien päälle, kun ovat vielä vuoassa.





Korvapuustien kera ei tule Neil Youngin Cinnamon Girlia... ihan niin ennalta-arvattavaksi en ala!

6 kommenttia:

  1. Mixille taas _B

    Meinaakkos ikinä leipoa mitään terveellistä? ;)

    VastaaPoista
  2. en mie oo ehtinyt vielä kaikkea laittaa tänne! enkä mie toisaalta muista ku aina välillä ottaa kuvia.

    nää on nyt vaan hyviä, ku voi aina dumpata töihin eikä tarvii syyä ite <3

    ja ostin hei just GOJIMARJOJA eli SUPERFOODIA, ni voin tehä vaikka supermuffinssei! :D

    VastaaPoista
  3. !!!

    Going all kemikaalicocktail on me???

    !!!

    VastaaPoista
  4. Sun blogi on ihana! Luulin jättäneeni tänne kommentin jo aikaisemmin! Kiva että oot ottanu kuvia eri vaiheista, ite en ikinä jaksa ku meinaa välillä hermot pelkän annoskuvanki kanssa. Ja tää ohje, voi jee, mun on pitänyt jo pitkään tehdä jotaki ton tyyppistä Jamie Oliverin ohjeella. Oon ihan huumassa tästä! Linkitän sut mun blogiin, jollei haittaa?

    VastaaPoista
  5. Oho, kiitti! En oo niin aikoihin leiponut, että unohdin koko blogin hetkellisesti. En oo mikään mestarikuvaaja, mutta tykkään vääntää rautalangasta ja tykkään ite, ku on eri vaiheista kuvia, ni tietää mitä pitäis tehdä. Ja saa linkittää, mitä ikinä se sit tarkoittaakin. En oikein hallitse lj:n ulkopuolista blogimaailmaa vielä.

    VastaaPoista
  6. :) jee, nyt linkki sun blogiin löytyy mun blogin sivupalkista.

    VastaaPoista